Lähellä on enemmän – tee kesäretki näihin Pirkanmaan helmiin

Kesä on mitä parhainta aikaa matkustella kotimaassa. Monet Pirkanmaan tapahtumat tulevat tänä vuonna koteihin virtuaalisina, mutta paljon tapahtuu myös paikan päällä.

Kokosimme yhteen Pirkanmaan kauneimmat, kiehtovimmat ja herkullisimmat lähimatkailuvinkit. Tarjolla on tekemistä, taidetta, shoppailua, historiaa, saunomista ja vaikka mitä! Mukana ovat Tampere, Nokia, Lempäälä, Akaa, Kangasala, Orivesi ja Mänttä-Vilppula.

Raiteet kulkevat läpi idyllisen Pirkanmaan, joten kesäinen lähimatkailukierros taittuu leppoisasti vaikkapa lähijunan kyydissä. Katso tietoa aikatauluista ja asemista täältä.

Tampere

Roof Walk Finlayson Area – Kattokävely Tampereella

Roof Walk Finlayson Area on Suomen ensimmäinen kattokävely. Se on ainutlaatuinen elämys, jossa pääset näkemään ja kokemaan Tampereen historiaa ja maisemia aivan uudenlaisesta näkökulmasta Finlaysonin alueen historiallisten rakennusten katoilta käsin. Uniikin elämyksen voi kokea Finlaysonin katolla kahdella eri reittivaihtoehdolla.

Kaikille avoin Panorama Deck on avoinna 6.6. klo 12–21 ja 7.6 lähtien klo 11–21. City View -reitti vain varauksen kautta. Hinta 29 €/hlö.

info@amazingcity.fi
https://visittampere.fi/

Satakunnankatu 18 A 5. krs, Tampere

Saunaravintola Kuuma

Laukontorilla sijaitseva Saunaravintola Kuuma on kesäpäivän tai -illan ykköskohde. Ravintola yhdistää supisuomalaisen sauna- ja uimareissun huippuravintolaruokaan Tampereen ytimessä. Kesällä voit löylytellä ja pulahtaa uimaan myös heti aamulla. Kuuman aamusauna lämpiää joka torstai 30.7. asti.

Avoinna:

Alakerta
Ma–pe klo 11–23
La 12–23
Su 12–20

Yläkerta
Ma–la klo 15–23
Su kiinni 27.6. asti

https://saunaravintolakuuma.fi/

Laukontori 21, Tampere

Nokia

Kirjasto- ja kulttuuritalo Virta

Nokian uusi kirjasto- ja kulttuuritalo Virta avattiin kesäkuussa 2020. Virrassa on pääkirjasto, nuorisotila Nuksu, kahvila Eepos, viihtyisiä työ- ja kokoontumistiloja sekä monipuolista kulttuuritarjontaa näyttelyistä tapahtumiin kaikenikäisille.

Kesällä voit tutustua Ossi Somman yhteiskunnallisesti kantaaottavaan Näinkö tässä kävikin? -näyttelyyn, joka on esillä 30.8. asti. Lisäksi pysyvinä näyttelyinä ovat Harlekiini ja häränkallo, joka esittelee Martti ja Sirkka-Liisa Helinin taidekokoelmaa sekä Kertomus Nokiasta, joka kertoo teollisuuden synnyttämän kaupungin historiasta.

Näyttelyt ovat avoinna Virran aukioloaikojen mukaan. Vapaa pääsy.

www.nokiankaupunki.fi/virta 
www.visitnokia.fi

Härkitie 6, Nokia

Hinttalan kotiseutumuseo ja kesäkahvila

Punamullattu talonpoikainen Hinttalan pihapiiri sijaitsee alkuperäisellä paikallaan Nokialla.  Tunnelmallinen ja kiehtova museo esittelee 1800-luvun talonpoikaiskulttuuria, ja pihan vanhimmat rakennukset ovatkin peräisin 1800-luvun puolivälistä. Rakennuksiin voi tutustua omatoimisesti tai kesäoppaan kanssa, jolta kuulet tarinoita Hinttalan eri vaiheista. Café Hinttala palvelee kävijöitä pytinkirakennuksessa. 

Hinttalan kotiseutumuseo on avoinna yleisölle 16.8.2020 saakka ti–pe klo 10–18 ja la–su klo 10–15. Café Hinttala ja aitoissa järjestettävät näyttelyt ovat avoinna ainakin elokuun loppuun saakka.

www.visitnokia.fi

Nokianvaltatie 5, Nokia

Orivesi

Taiston talo

Kaurismäkeläistä henkeä huokuva kaiken kansan kulttuuri- ja juhlatalo Taiston talo sijaitsee Oriveden rautatieaseman naapurissa. Voit piipahtaa tähän särmikkääseen taloon lounaalle, kahville tai tehdä aarrematkan antiikkitorille, jossa on myynnissä myös paikallisten käsityöläisten ja tuottajien tuotteita. 

Avoinna 15.8. asti:
Ti 11–16
Ke 11–16
To 11–18
Pe 11–18
La 11–16

taistontalo@gmail.com
https://www.taistontalo.fi/

Asematie 9, 35100 Orivesi

Taitokeskus Orivesi ja Auvisen puoti

Tervetuloa monipuoliseen kädentaitojen taloon! Keskellä Orivettä sijaitsee käsityöharrastajia ja matkailijoita monipuolisesti palveleva Taitokeskus Orivesi. Paikalliset tuntevat rakennuksen paremmin nimellä Auvisen talo, sillä tämän kauniin maamerkin on rakentanut kauppias Auvinen vuonna 1926 myymäläksi ja perheensä kotitaloksi. Talon erikoisuutena ovat lukuisat kauniit kaakeliuunit.

Taitokeskuksessa voit kokea tekemisen iloa monella tapaa. Keskuksessa järjestetään lyhytkursseja erilaisista tekniikoista ja pienempiä työpajoja niin aikuisille kuin lapsillekin. Kutomossa voit kutoa kankaita ja mattoja. Myymälässä on tarjolla laaja valikoima materiaaleja ja käsityötuotteita. Lisää silmäniloa löytyy yläkerran näyttelygalleriasta, jossa kesän ajan esillä SuviDesing-myyntinäyttely.

Taitokeskus Oriveden tiloissa toimii myös Oriveden matkailijoita palveleva matkailun infopiste. 

Avoinna: ti–pe 10–17

orivesi@taitopirkanmaa.fi
www.taitopirkanmaa.fi
https://www.suvidesign.fi/
www.visitorivesi.fi

Keskustie 37, Orivesi

Mänttä-Vilppula

Serlachius-museot

Serlachius-museot Mäntässä tarjoavat kohtauspaikan taiteelle ja tarinoille ja niiden korkeaa laatua arvostaville ystäville. Serlachius-museoita on kaksi: taidemuseo Gösta ja taiteesta sekä historiasta tarinoiva Gustaf-museo. Ydinsisältöömme kuuluvat taide, arkkitehtuuri, historia, hyvä ruoka, kaunis järviluonto ja sydämellinen palvelu.

Kesällä Serlachiuksessa saadaan nauttia useasta näyttelystä. Museossa on nähtävillä italialaista nykytaidetta, Petri Eskelisen iteraktiivisia veistoksia sekä Nanna Hännisen retrospektiivinen valokuvanäyttely. Pysyvänä näyttelynä on edelleen Kartanon Klassikot. Myös Serlachius-residenssi tarjoaa koko kesän ajan vaihtuvia näyttelyitä. Ensimmäisenä nähdään taidemaalari Hannu Lukinin näyttely Carmen puutarhassa, jonka teoksista monet ovat esillä ensimmäistä kertaa.

Avoinna kesällä joka päivä klo 10–18.

https://serlachius.fi/
https://www.manttavilppula.fi/

Taidemuseo Gösta: Joenniementie 47, Mänttä
Gustaf-museo: R. Erik Serlachiuksen katu 2, Mänttä


Lempäälä

Myllyrannan tapahtumapuisto (Myllärinpuisto)

Tervetuloa Myllyrantaan, viihtyisään ulkoilmaolohuoneeseen Lempäälään! Myllyrannassa voit pelata minigolfia, herkutella jäätelöllä ja kahvilla, viettää piknikkiä ja osallistua monenlaiseen puistojumppaan. Lähellä sijaitsevat myös viihtyisä kahvila Siiri ja historiallinen Lempäälän luontaiskylpylä. Myllyranta sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Lempäälän kuntakeskuksessa, os. Kirkkopolku 13. Tule kävellen tai pyörällä, juna-asemalta on vain lyhyt kävelymatka.

 
Lisätiedot:
lempaala.fi/myllyranta
www.facebook.com/Myllyrannantapahtumapuisto
www.visitlempaala.fi

Kangasala

Kangasala-talo

Kangasala-talo on upea kulttuurikeskus Kangasalan keskustassa. Talossa järjestetään vuosittain yli 400 tapahtumaa. Kävijöitä meillä käy vuosittain noin 50 000. Jo itse rakennus on näkemisen arvoinen. Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komosen suunnittelemalle Kangasala-talolle myönnettiin Vuoden betonirakenne 2015 -palkinto ja Betonijulkisivu 2015 -arkkitehtuuripalkinto. Rakennus oli ehdolla vuoden 2015 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi.

Tule kesällä elokuviin tai kulttuurin pariin! K-Kinon elokuvaesitykset pyörivät kesätorstaisin. Kimmo Pyykkö -taidemuseossa taas jatkuu Jussi TwoSevenin näyttely All Is One.

Avoinna:
Ti–ke 11–17
To 11–19
Pe–la 11–17
Su 11–15
Ma suljettu

https://kangasala-talo.fi/
https://visitkangasala.fi/

Kuohunharjuntie 6, Kangasala

Akaa

Veturimuseo

Tervetuloa nostalgiselle höyryjunamatkalle menneisyyteen! Diesel- ja höyryvetureihin erikoistunut Veturimuseo tarjoaa läpileikkauksen suomalaisen veturiteollisuuden historiaan. Toijalan rautatieaseman punatiilisessä pilttuussa on esillä nimekäs joukko tuttuja veturivanhuksia ja joitakin maailmanluokan harvinaisuuksia. Museokierroksen jälkeen voit nauttia virvokkeita tunnelmallisessa junanvaunussa ja tehdä ostoksia myymälässä.

Avoinna kesäkaudella päivittäin 22.6.–31.8. klo 10–16.

Liput: Aikuinen 6 €, lapsi 3 € Opastukset 30 €/ryhmä (max. 25 hlö) Alle 4-vuotiaat ja sotaveteraanit ilmaiseksi

veturimuseo.fi

Ryödintie 3, Akaa (vastapäätä Akaan Toijalan rautatieasemaa)

Haihunkoski

Haihunkosken upea koskimiljöö on kesällä parhaimmillaan – kuin askel toiseen maailmaan. Se muodostaa rehevyydessään ympäristöstä poikkeavan maisemakokonaisuuden. Voit nauttia virtauksen äärellä vaikka omatoimipiknikistä tai kalastuksesta. 

Luonnonläheinen Haihunkoski sijaitsee Akaan Viialassa noin kilometri Viialan juna-asemalta Tarpianjoen varrella.

Rautatienkadun eteläpuolella (Tarpianjoki)

akaa/matkailijalle/luonnonkohteet.fi